ΜΠΑΧΑΡΙΚΑ

ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟ ΤΟ ΕΥΩΔΙΑΣΤΟ. mosxokarydo

Θεωρείται από τα από δυνατά μπαχαρικά και ταιριάζει με το γαρίφαλο,το μπαχάρι,το τζίντζερ και την κανέλα.Πατρίδα της μοσχοκαρυδιάς είναι το νησί Μπάντα της Ινδονησίας.Είναι γνωστό από τα πανάρχαια χρόνια στην Άπω Ανατολή ενώ  γίνεται γνωστό στην Μεσόγειο τον 6ο μ.χ. αιώνα .Η αξία του ήταν μεγάλη και οι έμποροι που το διακινούσαν είχαν εξασφαλίσει μεγάλα εισοδήματα από την πώληση τους.Οι Άραβες διατήρησαν το μονοπώλιο αυτού του μπαχαρικού μέχρι το 1512 οπότε και πέρασε μέσα από τις αποικίες στους Ευρωπαίους.Αποτελεί ένα από τα βασικά συστατικά της μικρασιάτικης κουζίνας,ενώ η ντελικάτη και ζεστή  γεύση του αποτελεί σημείο αναφοράς στην Ευρωπαϊκή μαγειρική.

Το μοσχοκάρυδο λόγω της μεγάλης τοξικότητας του ,πρέπει να χρησιμοποιείται στην μαγειρική σε μικρές ποσότητες.Συνήθως το αγοράζουμε τριμμένο αλλά προτείνεται να χρησιμοποιείται από ολόκληρο το σπόρο και να το φρεσκοτρίβουμε.

Είναι ιδανικό μπαχαρικό για τα λαχανικά, συνδυάζεται ιδανικά με τα τυριά, το χρησιμοποιούμαι στα λουκάνικα για να τα αρωματίσει , ταιριάζει ιδανικά σε γλυκά και σε ροφήματα .Δίνει επίσης ξεχωριστή λεπτή γεύση σε σάλτσες, ζωμούς, κρέατα, φαγητά με σπανάκι, στο κουνουπίδι, στα σαλιγκάρια, στις ομελέτες.Το αγοράζουμε πάντα ολόκληρο και το διατηρούμε σε γυάλινο βάζο μακριά από έντονη υγρασία και ζέστη.

mosxokarido

 

ΚΑΡΔΑΜΩΜΟ Ή ΚΑΡΔΑΜΟ Ή ΚΑΚΟΥΛΕΣschep-van-kardemom-23711074

Είναι γνωστό από την αρχαιότητα και ως καρδάμωμα.Το ελληνικό όνομα του φυτού, κατάγεται πιθανώς από τη σανσκριτική λέξη kardamah και  είναι προφανώς εκείνο της Άπω Ανατολής που μας δίνει τα πολύ αρωματικά μικρά ξερά «φασολάκια» με τους μαύρους σπόρους, τα οποία χρησιμοποιούνται σαν καρύκευμα σε ψωμιά και παξιμάδια, αλλά και στις μυρωδάτες ανατολίτικες παραλλαγές του καφέ.

Είναι από τα ακριβότερα μπαχαρικά στον κόσμο μαζί με την βανίλια και το σαφράν. Από τον πράσινο σπόρο του χρησιμοποιούμε το εσωτερικό μαύρο σπόρο.Χρησιμοποιείται στη μαγειρική και την ζαχαροπλαστική και δεσπόζει στις κουζίνες της Ανατολής.Το άρωμα του πράσινου καρδάμωμου είναι γλυκό, φρουτώδες και διαπεραστικό. Η γεύση του είναι ευχάριστα λεμονάτη και φρουτώδης, πικάντικη, καπνιστή κι ελαφρά γλυκόπικρη. Το μαύρο καρδάμωμο, έχει πιο έντονο άρωμα, όπου αναγνωρίζεις νότες πίσσας και καμφοράς. Δίνει μια ελαφρά στυπτική γεύση και μια αίσθηση καπνού και κουκουναριού.

Οι Άραβες το χρησιμοποιούν για να αρωματίζουν τον καφέ τους, οι Ινδοί αρωματίζουν με αυτό κάποιο τσάι τους,ενώ οι Ευρωπαίοι  τα γλυκά και το ψωμί.

Τονίζει τις γεύσεις γλυκών και φαγητών,χρησιμοποιείται σε μαρινάδες .Συνδυάζεται με το κάρο, τις πιπερίτσες τσίλι, την κανέλα, το γαρύφαλλο, τον καφέ, τον κόλιανδρο, το κύμινο, το τζίντζερ, την πάπρικα, το πιπέρι, το γιαούρτι και τον κρόκο (ζαφορά).

Στην αγορά θα το βρούμε ως πράσινο και μαύρο καρδάμωμο σε σούπερ μάρκετ και αγορές ινδικών μπαχαρικών.Το φρέσκο ντόπιο κάρδαμο που εμείς το σπέρνουμε τον Οκτώβρη στο περιβόλι μας προσθέτει δροσερή σπιρτάδα σε σαλάτες κάθε είδους –μαρούλι, λάχανο, βραστές πατάτες, παντζάρια κλπ. Ακόμα νοστιμίζει την πηχτή με χοιρινό ή τις τερίνες ψαρικών και λαχανικών, αλλά και τα ψητά ή βραστά ψάρια και πουλερικά, τα οποία θα πασπαλίσετε με κάρδαμο προτού να τα σερβίρετε.

1364938708_004-620x465Elettaria cardamomum

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s