ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΥΛΙΚΑ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

KOLOKITHA-2

                   ΚΟΛΟΚΥΘΑ: Η Σταχτοπούτα  των Χριστουγέννων.

Μεγάλο λαχανικό και σε διάφορα σχήματα η κολοκύθα .Πότε μοιάζει με μεγάλο πορτοκαλί μπουκάλι, πότε έχει μακρύ λαιμό, πότε είναι σαν τεράστια σταγόνα και πότε στρογγυλή. Από την άμαξα της Σταχτοπούτας ως τα φαναράκια του Halloween και τα κρεμαστά διακοσμητικά σε εξοχικά ταβερνάκια, το μέγεθος, το σχήμα και η όλη εμφάνιση της κολοκύθας εξάπτει ανέκαθεν τη φαντασία μας, και εμπνέει τις πιο παράξενες χρήσεις μέσα στους αιώνες.. Συνήθως πορτοκαλί είναι το χρώμα της αλλά και πράσινο ή άσπρο εξωτερικά, με ρίγες πρασινωπές ή αυλάκια. Η σάρκα της είναι χρυσοκίτρινη, φτάνει και μέχρι το βαθύ πορτοκαλί, υπόγλυκη, με χαμηλές θερμίδες (μόνο 15 στα 100 γρ.) αλλά πολλές βιταμίνες Α, Β καροτίνη και C. Επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και φυτικές ίνες είναι τα προσόντα που την κάνουν πολύτιμη για τη διατροφή μας, όπως και ο μικρός θερινός συγγενής της, το κολοκυθάκι (Curcubita pepo). Οι πιο πολλοί πιστεύουν ότι η κολοκύθα ήρθε από τις Αμερικές μετά τις Ανακαλύψεις, υπάρχει όμως και η άποψη ότι η καταγωγή της είναι από την Αφρική. Πάντως κάποιες ποικιλίες πρέπει να ήταν γνωστές και στην αρχαία Ελλάδα γιατί σε κείμενα συναντάμε τις λέξεις «σικύα» και «ινδική κολοκύθη».

Η κολοκύθα δεν είναι ασυνήθιστο κηπευτικό στην Ελλάδα, αλλά οι παραδοσιακές συνταγές περιορίζονται στις πίτες. Η σάρκα της κολοκύθας είναι νοστιμότατη, με μετρημένη γλύκα και μπορούμε να τη μεταχειριστούμε σαν την πατάτα: την κάνουμε εύκολες κι εντυπωσιακές σε εμφάνιση και γεύση σούπες και την ψήνουμε στο φούρνο σκέτη ή με άλλα λαχανικά, για πρωτότυπο συνοδευτικό στα ψητά μας. Την βάζουμε σε πιλάφι ή σε ριζότο, την κάνουμε, βέβαια, πίτα με την ιδιαίτερη, γλυκιά γεύση, που της ταιριάζουν οι σταφίδες. Γίνεται πολύ νόστιμος πουρές και πικάντικο ντιπ. Παντρεύεται με πολλά μπαχαρικά (κυρίως κύμινο και μοσχοκάρυδο, κανέλα για τα γλυκά), αλλά την αναδεικνύουν και οι καυτερές γεύσεις, όπως της πιπεριάς τσίλι και του τζίντζερ.

Η σκληρή φλούδα της κολοκύθας και το άβολο μέγεθός της δυσκολεύουν το καθάρισμα της. Να τι μπορούμε να κάνουμε για να την καθαρίσουμε πιο εύκολα:

  • Με ένα μεγάλο κοφτερό μαχαίρι κόβουμε προσεκτικά την κολοκύθα στη μέση, με φορά από κοτσάνι σε κοτσάνι, όπως κάνουμε με το καρπούζι.
  • Με ένακουτάλι αδειάζουμε σχολαστικά την εσωτερική κοιλότητα από τους σπόρους και τις σκληρές ίνες. Για να αφαιρέσουμε όλες τις ίνες, θα χρειαστεί να ξύσουμε τη σάρκα με το κουτάλι.
  • Κόβουμε την κολοκύθα ξανά στη μέση και μετά σε μικρότερα κομμάτια, που να μας διευκολύνουν στο κράτημα και να μπορούμε να τα ελέγξουμε καλύτερα. Καθαρίζουμε προσεκτικά με ένα κοφτερό μαχαίρι κάθε κομμάτι από τη σκληρή φλούδα.
  • Στο καθάρισμα υπάρχει αρκετή φύρα.Για παράδειγμα, πήραμε μια μίνι κολοκύθα βάρους 1.100 γρ. και μετά από καθάρισμα από φλούδα, σπόρους και ίνες το καθαρό βάρος που έμεινε ήταν 700 γρ.

KOLOKITHA-1

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s