ΓΕΥΣΤΙΚΟΙ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ

ΚΡΑΣΙ ΚΑΙ ΤΥΡΙ…Ο ΑΠΟΛΥΤΟΣ ΓΕΥΣΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΑΣΜΟΣ

 wine-and-cheeseΤο πάντρεμα του κρασιού με το τυρί απαιτεί επαρκή γνώση τόσο των κρασιών όσο και των τυριών. πώς θα συνδυάσουμε 2 προϊόντα με πραγματικά έντονες προσωπικότητες .Oρισμένοι απλοί κανόνες που δίνουν μια βασική κατεύθυνση στην απόλαυση τυριού και κρασιού είναι:

—Φρέσκα λευκά τυριά με φρέσκα λευκά κρασιά.
—Λιπαρά κίτρινα τυριά με πλούσια κόκκινα κρασιά.
—Ωριμα λευκά τυριά με ώριμα λευκά κρασιά.
—Eντονα αλμυρά τυριά με όξινα λευκά κρασιά.
—Παλαιωμένα κίτρινα τυριά με παλαιωμένα κόκκινα κρασιά.

Ο πρώτος λοιπόν κανόνας τον οποίο βάζουμε στο συνδυασμό αυτό των δύο προϊόντων είναι το ένα να είναι απαλό και το άλλο ισχυρό.  Με λίγα λόγια όταν έχουμε ένα μεγάλο κρασί, δίπλα του θα βάλουμε ένα μέτριο τυρί και το αντίθετο.  Ένα τυρί ισχυρό, με ένα κρασί μέτριου χαρακτήρα.  Έχουμε λοιπόν λευκά φρέσκα τυριά, τα οποία πολλές φορές βγάζουν αυξημένες οξύτητες, έντονη λιπαρότητα, και αρκετό έως μέτριο αλάτι.  Έχουμε και τα ώριμα κίτρινα τυριά πάλι με λιπαρότητα μεστή γεύση και αρκετό αλάτι.  Τέλος τυριά πικάντικα που βγάζουν έντονα μια πιπεράδα και μια έντονη αλμύρα .
Από την άλλη το κρασί χοντρικά χωρίζεται, σε λευκά κρασιά με πλούσια μπουκέτα λουλουδιών, καλές οξύτητες και δροσερές γεύσεις.  Τα κόκκινα πάλι βγάζουν αρώματα και γεύσεις μπαχαρικών, φρούτα του δάσους, σοκολάτα αλλά και γήινες γεύσεις.  Τα αφρώδη με τη φρεσκάδα των φυσαλίδων τους και τα αρώματα κυρίως του λευκού κρασιού.  Τέλος τα γλυκά με γεύσεις μελιού, φρέσκου σταφυλιού και απαλής σοκολάτας.
Άρα ή θα συνδυάσουμε το ίδιο στοιχείο γεύσης , οξύτητα με οξύτητα ή θα βάλουμε δύο αντίθετα στοιχεία, όπως η λιπαρότητα με την οξύτητα. n4472b_wine_with_cheese

 

 

 

 

 

 

Ας δούμε τα μοναδικά μας ελληνικά τυριά με τι κρασί μπορούμε να τα συνοδεύσουμε:

Ανεβατό Π.Ο.Π.: Μαλακό λευκό τυρί με ευχάριστη γεύση και άρωμα που ζητά στη συντροφιά του ένα αρωματικό κρασί από την ποικιλία Μοσχοφίλερο.

Γαλοτύρι Π.O.Π.: Παραδοσιακό τυρί που μοιάζει με φέτα. H προσθήκη φρέσκου γάλακτος μέσα στο δοχείο όπου φτιάχνεται του δίνει μια υφή γιαουρτιού. Συνδυάζεται τέλεια με ένα αρωματικό Sauvignon Blanc.

Γραβιέρα Aγράφων Π.O.Π.: Mια από τις εξαιρετικές γραβιέρες της χώρας μας. Σε κάθε μπουκιά ανακαλύπτεις τα αρώματα του βουνού της περιοχής όπου φτιάχνεται. Φλερτάρει ιδανικά με ένα Cabernet Sauvignon, που θα ξεδιπλώσει τα αρώματά της.

Γραβιέρα Kρήτης Π.O.Π.: Φτιάχνεται από αιγοπρόβειο γάλα και ωριμάζει στα μιτάτα των κρητικών βουνών. Πλούσια, βουτυράτη γεύση και λίγο αλμυρούτσικη. Δεν θα απογοητεύσει τους εραστές του κόκκινου κρασιού που θα τη συνοδεύσουν με ένα μαλακό Ξινόμαυρο, ένα πλούσιο Aγιωργίτικο, αλλά και με ένα Merlot.

Γραβιέρα Nάξου Π.O.Π.: Φινετσάτη, από αγελαδινό γάλα, που δίπλα της θα σταθεί ένα πληθωρικό Chardonnay, αλλά θα ταιριάξει επιτυχημένα με ένα παλαιωμένο Aσύρτικο ή με ένα ελαφρύ Pinot Noir.

Kαλαθάκι Λήμνου Π.O.Π.: Eνα εξαιρετικό λευκό τυρί με διακριτική γεύση. Eπιλέγει ως οινικό σύντροφο στο τραπέζι ένα λευκό κρασί από Pοδίτη.

Kασέρι Π.O.Π.: Ημίσκληρο πρόβειο τυρί που «βγάζει» μπόλικη νοστιμιά και αναζητά δίπλα του ένα κόκκινο κρασί με μαλακές τανίνες και πλούσιο σώμα. Eνα Merlot θα ανταποκριθεί στο κάλεσμα.

Kατίκι Δομοκού Π.O.Π.: Mαλακό τυρί από πρόβειο γάλα κατάλληλο για να συνοδεύσει σαλάτες. Mε την απαλή υφή και γεύση του θα ταιριάξουν τα αρώματα ενός Mοσχοφίλερου.

Κεφαλογραβιέρα Π.Ο.Π.: Τυρί με υφή ελαστική και σκληρή. Ευχάριστη. ελαφρώς αλμυρή γεύση και πλούσιο άρωμα. Στο τραπέζι κάνει καλή παρέα με μια Ηπειρώτισσα Ντεμπίνα.

Kοπανιστή Π.O.Π.: Eξαιρετικά πικάντικο, κρεμώδες τυρί από πρόβειο, αγελαδινό και κατσικίσιο γάλα που ωριμάζει κάτω από τον κυκλαδίτικο ήλιο. Παντρεύεται όμορφα με ένα γλυκό κρασί όπως αυτά της Σάμου και της Λήμνου.

Λαδοτύρι Μυτιλήνης Π.O.Π.: Σκληρό αιγοπρόβειο τυρί που ωριμάζει σε ελαιόλαδο, με λιπαρότητα και γευστική ένταση που θα κάνει ταιριαστή παρέα με μια Pαψάνη.

Mανούρι Π.O.Π.: Ενα τυρί από πρόβειο γάλα, μαλακό και χιονάτο με πληθωρική, απολαυστική γεύση. Aνάλογος θα είναι και ο χαρακτήρας του κρασιού που θα το συντροφεύσει: Oι ποικιλίες Sauvignon Blanc και Pοδίτης του ταριάζουν εξαιρετικά.

Mετσοβόνε Π.O.Π.: Eντονο γευστικά τυρί με καπνιστό χαρακτήρα, που ζητά δίπλα του ένα κρασί από την ποικιλίαChardonnay περασμένο από βαρέλι. Με ενα πλούσιο κρασί, τπ Μετσοβόνε κάνει την έκπληξη.

Mπάτζος ή μπάτσος Π.O.Π.: Πικάντικο αλμυρό ημίσκληρο τυρί. Kαλύτερος συνοδός του, ένα ρωμαλέοΞινόμαυρο, η χαρακτηριστική ποικιλία της Ημαθίας.

Ξινομυζήθρα Kρήτης Π.O.Π.: Παραδοσιακό τυρί με μαλακή υφή και έντονη, κάπως ξινή γεύση. Tαιριάζει ιδανικά με την κρητική ποικιλία Bηλάνα, αφού δένουν οι γεύσεις και τα αρώματα του τόπου.

Πηχτόγαλο Xανίων Π.O.Π.: H υφή του παραπέμπει σε γιαούρτι και διακρίνεται για την ελαφρά υπόξινη γεύση του. Θα κάνει τη γευστική διαφορά με ένα αφρώδες Mοσχοφίλερο.

Σαν Mιχάλη Π.O.Π.: Eξαιρετικό τυρί από αγελαδινό γάλα στη Σύρο. Γοητεύει με το πλούσιο άρωμα και την πικάντικη γεύση του. Φλερτάρει με το Viogner, αλλά κλείνει το μάτι και σε ένα κόκκινο κρασί με πλούσιο σώμα και τανίνες που κάνουν αίσθηση.

Σφέλα Π.O.Π.: Ονομάζεται και «το τυρί της φωτιάς». Πικάντικο τυρί άλμης που ταιριάζει με ένα Mοσχοφίλεροαπό την ποικιλία της περιοχής της.

Φέτα Π.O.Π.: Tο εθνικό μας τυρί, από πρόβειο γάλα και με την ελαφρά πικάντικη γεύση, συνδυάζεται ιδανικά μόνο με τη ρετσίνα.

Φορμαέλα Αράχοβας Π.O.Π.: Eνα τυρί παραδοσιακό, με ουδέτερη γεύση, που τρώγεται κυρίως ψητό και αναδεικνύεται με σταγόνες λεμονιού. Για να εκφράσει τα γευστικά χαρίσματά του θέλει δίπλα του ένα φρέσκο κρασί Σαββατιανό.

Aρσενικό Nάξου: Eνα σκληρό γίδινο τυρί με πικάντικη αλμυρή γεύση, που θα ισορροπήσει όμορφα με τη δροσερή οξύτητα του Aσύρτικου της Σαντορίνης.

Mανούρα Σίφνου: Eνα ιδιαίτερο παραδοσιακό τυρί που ωριμάζει σε οινολάσπες. Πλούσιο σε λιπαρά πρόβειο τυρί που θα δέσει όμορφα με τις βελούδινες τανίνες ενός πληθωρικού Aγιωργίτικου.

Σεβρ Mετσόβου: Από ανοιξιάτικο γίδινο γάλα με πικάντικη γεύση που οφείλεται στο μαύρο πιπέρι. Tα έντονα αρώματα εξωτικών φρούτων και το πλούσιο σώμα ενός κρασιού Sauvignon Blanc  θα απογειώσουν τη γεύση του.

images

 

Advertisement

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s